Lotte Hoes schrijft over mijn foto cursus basisfotografie!

Het geven van workshops is iets waar ik dit jaar mee begonnen ben en waar ik héél veel plezier aan beleef. Hoe leuk is het dan dat iemand een artikel over mijn workshops schrijft! Die iemand is Lotte Hoes, een ontzettend goede tekstschrijver en journalist. Bekijk zeker haar website eens om meer van haar werk te zien. Hieronder het artikel van Lotte, heel veel leesplezier!

=============================

‘Weten jullie nog wat de opdracht is?’ controleert Gonda nog even. Ze heeft haar vier cursisten van vandaag net het theoriegedeelte van haar fotografie cursus laten doorlopen. Nu is het tijd om al deze kennis in praktijk te brengen. En wel op Werf35, het bedrijventerrein om de hoek van Gonda’s studio.

‘Een portret maken met een groot diafragma en een portret maken met een klein diafragma, toch? En daarna een foto maken van het terrein,’ zegt Hadassah terwijl ze haar spiegelreflexcamera uit haar tas vist. Het weer in Hilversum is vandaag perfect voor een fotosessie in de buitenlucht: licht bewolkt, met af en toe een flinke vlaag zon. Bovendien is Werf35 vergeven van fotogenieke hoeken, nisjes en achtergronden voor een mooi portret.

Waar is dat knopje voor?
Eenmaal opgesplitst in groepen van twee, gaan de cursisten aan de slag om hun eerste échte portret te schieten. Normaal gesproken kan iedereen zich aanmelden voor Gonda’s fotografie cursus, maar vandaag is de les exclusief voor vier leidsters van kinderdagverblijf ’t Kukelesaantje uit Spakenburg. Zij maken elke dag foto’s van de kinderen en willen hun fotowerk nu wat professioneler aanpakken. ‘Hoe ik op het idee kwam om les te gaan geven? Iemand binnen een netwerk voor vrouwelijke ondernemers, waar ik in zit, geeft workshops en vroeg waarom ik dat ook niet deed. Toen dacht ik: ja, waarom eigenlijk niet?’ blikt Gonda terug. ‘Het leukste aan fotografieles geven, vind ik dat je mensen iets leert over een apparaat dat ze al hebben; hun camera. Veel mensen laten hun spiegelreflex bijvoorbeeld op automatisch staan. Dat vind ik zonde, want je kan een foto met een paar simpele technieken zóveel mooier maken!’

Tekst gaat door onder de foto’s
Foto cursus basisfotografie Hilversum

Foto cursus basisfotografie Hilversum

Foto cursus basisfotografie Hilversum

Foto cursus basisfotografie Hilversum
Foto’s: Astrid Bron Fotografie en mezelf 😉

Theorie versus praktijk
Die simpele technieken, die heeft Hadassah inmiddels goed in haar hoofd zitten. Ze in de praktijk brengen lijkt echter lastiger. Middenin een gebied van glas-in-loodramen, immense gebouwen van hout en minuscule kerkjes van glas, kiest zij voor een rustige achtergrond voor het portret van haar collega Gysèle: een muurtje. Hadassah kijkt beteuterd. ‘Waarom blijft hij nu onscherp? Ik snap het niet,’ Gelukkig schiet Gonda te hulp: ‘Dat komt doordat je sluitertijd op 1/35 staat. Dat hoeft bijna nooit. Kijk…’, zegt ze, terwijl ze op wat knoppen van de camera drukt, ‘als je hem op 1/80 zet, wordt ‘ie veel mooier! En je zult zien dat als je Gysèle wat naar voren laat komen, de achtergrond vanzelf vaag wordt met een groot diafragma.’

Compositie en perspectief
‘Er gaat echt een wereld voor me open met deze cursus,’ zegt Hadassah als zij en Gysèle even later kort neerstrijken op een van de bankjes bij het restaurant. ‘Ik zal nu in elk geval nooit meer foto’s maken waar de voeten vanaf vallen.’ ‘Ja, of waarbij er een paal uit iemand hoofd komt,’ voegt Gysèle toe. ‘Ik ga veel meer nadenken over compositie en perspectief, dat je bijvoorbeeld voorwerpen weg kan halen om een rustiger beeld te krijgen. En ik heb net nog op de grond gelegen om een springfoto te maken van Hadassah, waardoor het nu lijkt of ze superhoog springt. Daar was ik eerst nooit op gekomen!’

Fotografie cursus is voor iedereen
Gonda is blij met de reacties, zegt ze achteraf. ‘En het was ook een leuke groep, ze stelden echt veel vragen en pikten mijn tips heel snel op!’ zegt ze. Ze benadrukt overigens wel dat iedereen zich kan aanmelden voor een fotografie cursus, dus niet alleen bedrijven. ‘En je instapniveau hoeft ook helemaal niet hoog te zijn, zolang je maar een passie voor fotografie hebt. Ik had laatst bijvoorbeeld een cursist die me vertelde dat ze na mijn cursus voor het eerst eens goede foto’s had van de verjaardag van haar zoon. Dat is toch mooi? En dat met maar een paar technische aanpassingen!’

=============================
Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen in mijn workshop? Meer informatie kun je vinden op deze pagina!

Foto cursus basisfotografie Hilversum

Foto cursus basisfotografie Hilversum

Foto cursus basisfotografie Hilversum

1 reactie op “Lotte Hoes schrijft over mijn foto cursus basisfotografie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − achttien =